Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Çin Ulusal Doğal Araştırma Vakfı (NSFC) tarafından desteklenen "Geniş Etkili Yeni Anti-Korona Virüs Stratejilerinin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında Konya Üniversitesi (KOÜ) öğretim üyeleri tarafından geliştirilen anti-korona virüs ilacı üzerindeki çalışmalar, başarıyla tamamlandı.

Projenin Türkiye ayağını yürüten KOÜ ekibi, TÜBİTAK ve NSFC işbirliği ile 2020'de başlatılan projede, Kovid-19 etkeni SARS-CoV-2 ve mevsimsel koronavirüslere karşı etkili olabilecek iki antikoru başarıyla üretti. Bu antikorlar, virüsün hücre girişini engelleme ve hücre dışında virüsü ortadan kaldırma amacını taşıyor.

Proje kapsamında üretilen antikorlar, Türk ve Çin ortakları tarafından değerlendirildi. Şanghay Jiao Tong Üniversitesi'nde yapılan ek çalışmaların ardından ilgili molekül için uluslararası patent başvurusu yapıldı.

Projenin Türkiye ayağını yürüten KOÜ'den proje yürütücüsü Prof. Dr. Aynur Karadenizli, projenin detaylarına dair yaptığı açıklamada, antikorların etkinliğini afinite ve avidite çalışmalarıyla değerlendirdiklerini belirtti. Bu kapsamda, projede geliştirdikleri iki antikoru Çin'deki ortaklarına gönderdiklerini ve bunların üzerinde birlikte çalıştıklarını ifade etti.

Karadenizli, bu antikorlar arasından seçtikleri iki molekülün Kovid-19 ve mevsimsel koronavirüslere karşı etkili olduğunu belirlediklerini dile getirdi. İki antikorun, virüsün hücre içine girişini engelleme mekanizmasında etkili olduğunu söyleyen Karadenizli, bu antikorların özellikle belirli risk grupları için potansiyel bir tedavi yöntemi olabileceğini ifade etti.

Fazla güneşlenmek genital kararma nedeni! Fazla güneşlenmek genital kararma nedeni!

Bu geliştirilen ilacın, şikayet ve riski olmayan kişilerde aşılama gibi yaygın bir kullanım alanına sahip olmayacağını belirten Karadenizli, hedef kitle olarak yaşlı veya obez kişilerin düşündüğünü vurguladı. İlerleyen aşamalarda bu antikorların klinik denemelerine geçilebilir ve ileriki yıllarda etkili bir tedavi seçeneği olabilir.

Editör: Haber EDİTÖR