Türkiye'de doğum oranı 1965 yılında da 7 seviyesinde iken 2023 yılında da 1,51 seviyesine geriledi. Yaşanan gerilerime de birlikte ilk defa da OECD üyeleri ortalamasının altına kadar düştü.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın başkanlığında dün yapılan ve 3 saat civarında süren Merkez Yönetim Kurulu toplantısında konu gündeme geldi ve doğum oranının artırılması için ailelere destek verilmesi görüşüldü.

Toplantıda AK Parti Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir bir sunum hazırladı ve ülkemizin nüfus dinamikleri ile doğurganlık haritası üzerinde araştırmaları paylaştı. 

Kadın Kolları Başkanlığı tarafından doğum oranının artırılması için bazı öneriler gündeme alındı. MYK'da gündeme alınan bazı öneriler şu şekilde:

- Tüp bebek tedavisinde devlet desteği için yaş sınırının 45'e çıkarılması planlanıyor. Daha önce bu sınır 40'tı.

- Anne dostu hastane uygulamasının başlatılması, devlet hastanelerinde doğum yapmanın daha cazip hale getirilerek doğumun ekonomik hale getirilmesi, psikolojik yükünün kaldırılması planlanıyor.

Türkiye genelinde apartman ve siteler için yeni bir dönem başlıyor. Türkiye genelinde apartman ve siteler için yeni bir dönem başlıyor.

- Bir diğer düzenleme ise doğum izni. Doğum izinlerinden sonra annelere çocuklarının ilkokula başlamasına kadar kısmi süreli çalışma hakkı verilmesi bekleniyor.

- 3 ve daha fazla çocuk sahibi olan ailelere kademeli şekilde asgari ücrete kadar bakım desteği verilmesi bekleniyor.

- Yeni doğan çocuklara 2 yıl süre ile bez ve mama yardımı yapılması da gündemde.

Gelen son dakika bilgilerine göre 2 ve daha fazla çocuğu olanlara vergi indirimleri verilmesi, taşıt ve konut alımında kullandırılacak kredilerin daha düşük faizle verilmesi planlanıyor.

Editör: Haber MERKEZİ