ANTALYA

ANTALYA’DA DENİZ SUYU SICAKLIĞI YERLİ BALIK TÜRLERİNİ VE OMURGASIZ CANLILARI YOK EDİYOR

Antalya’da son iki yıldır rekor kıran deniz suyu sıcaklığı, yerli balık türlerinin ve omurgasız canlıların yok olmasına neden oluyor. Geçtiğimiz yıl deniz suyu sıcaklığının en yüksek 28 dereceye kadar çıktığını belirten Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, bu yıl sıcaklıkların 31-32 dereceye yükseldiğini ve bu artışın yerli türlerin yerini yabancı istilacı türlerin aldığına dikkat çekti.

Prof. Dr. Gökoğlu, artan sıcaklıkların balık göçlerini, üremeyi ve sağlığı olumsuz etkilediğini vurguladı. Özellikle kıyılardaki Posedonya çayırlarının (Posidonia oceanica) ölmeye başladığını belirterek, bu çayırların Akdeniz’in Amazon ormanları olarak adlandırıldığını ve balık yavruları için kritik bir habitat sağladığını söyledi. Gökoğlu, “Su sıcaklığının fazla olması nedeniyle bu çayırları yok edersek, balıkları da yok etmiş oluruz” dedi.

Deniz Bilimleri Enstitüsü (ICM), Akdeniz’de ortalama su sıcaklığının 28,9 dereceye çıktığını açıkladı. Dünya İklim Konseyi’nin (IPCC) öngörülerine göre, küresel sıcaklık artışı sanayileşme dönemi öncesine oranla 1,5 dereceyi aşarsa, Doğu Akdeniz’de avlanan balık türlerinin ve omurgasızların yüzde 20’sinin yok olabileceği öngörülüyor. Antalya’daki deniz suyu sıcaklığı, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında 28,7 derece olarak ölçülürken, bu yıl 32 dereceye kadar yükseldi.

Prof. Dr. Gökoğlu, Kızıldeniz’den gelen yabancı istilacı balık türlerinin Akdeniz’e göç ettiğini ve Akdeniz’in tropikalleşmeye başladığını belirtti. Sıcak geçen kış mevsiminin yerli balık türleri üzerinde baskı oluşturduğunu ifade eden Gökoğlu, kıyılardan balıkların çekilmeye başladığını ve yerlerini yabancı türlerin aldığını söyledi. Örnek olarak, kolyoz ve sardalyanın yerini Kızıldeniz Japon sardalyası ve forskali barbunu türlerinin aldığını, isparinin yerini ise gırtlık balığının aldığını belirtti.

Balıkçılık yapan Ahmet Boyacı ise, 1968’den beri Kaleiçi Yat Limanı’nda balıkçılık yaptığını ve babasının döneminden bu yana balık popülasyonunun çoğunun yok olduğunu söyledi. Boyacı, deniz suyu sıcaklığının artması, insan popülasyonunun etkisi ve Kızıldeniz’den gelen istilacı balık türlerinin nedenlerini sıralayarak, balıkların daha derin ve serin sulara çekildiğini belirtti. Ayrıca, sup ve sörf yapan kişilerin de deniz canlılarının yaşamını olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Antalya’nın Konyaaltı Sahili’nde yüzmeye gelen Can Akar, deniz suyunun sıcaklığına rağmen denizin güzel ve temiz olduğunu ifade etti. Akar, “Antalya’yı çok seviyorum. Deniz suyu sıcak, özellikle dipleri daha da sıcak. Serinlemek istiyoruz ama bazen serinliyoruz, bazen de tam tersi oluyor. Sıcaklığa rağmen deniz çok güzel ve tertemiz” dedi.