ANTALYA

ANTALYA’DA KIYIDA GÖRÜLEN SARGOZ BALIKLARINDAN TEDAVİ : PROF. DR. GÖKOĞLU AÇIKLADI

Antalya’da erken başlayan yaz dönemiyle birlikte deniz kıyısında görülen balıklar, tatilciler ve bölge sakinlerinde korkuya neden oldu. Ancak, Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, kıyıda görülen balıkların sargoz balığı olduğunu ve bu balıkların, doktor balık olarak bilinen Garra Ruffa cinsi balıkların görevini yerine getirerek, yaraları iyileştirdiğini belirtti.

Prof. Dr. Gökoğlu, sargoz balıklarının Temmuz ayının ortasından Eylül ayının ortasına kadar kıyılarda görülmeye devam edeceğini kaydetti. Bu balıkların, denize giren vatandaşların ayaklarındaki ölü dokuları temizleyerek yaranın daha hızlı iyileşmesini sağladığını söyledi. Gökoğlu, “Sargoz balıkları küçük balıklardır ve genellikle yarım karış kadar büyüklükte olurlar. Ayaktaki açık yaralara dokunarak beslenirler ve ölü dokuları temizleyerek enfeksiyonu giderirler. Denizden çıktıktan sonra yara hemen kurur ve iyileşir” dedi.

Sargoz balıklarının bazen vatandaşların ayaklarına güçlü şekilde dokunabildiğini belirten Gökoğlu, bu durumun bazı kişilere acı verebildiğini ve bu nedenle korkuya neden olabileceğini vurguladı. “Bu balıklar küçük olduğu için korkulacak bir şey yoktur. Beslenirken ayağınızdaki kılları da çekebilirler, bu da acı hissetmenize neden olabilir. Ancak bu balıklar tamamen zararsızdır” şeklinde konuştu.