AKDENİZ AÇIKLARINDA 4,4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM AKDENİZ AÇIKLARINDA 4,4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde yer alan ve bölgenin saklı cenneti olarak anılan Ekşili Göleti, kuraklık ve iklim değişikliği nedeniyle neredeyse tamamen kurudu. Antalya şehir merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta yer alan Ekşili Göleti, doğal güzellikleri ve sakin ortamıyla dikkat çeken bir kamp ve piknik alanı olarak biliniyor. Ücretsiz olarak kamp yapılabilen gölet, aynı zamanda doğaseverlerin de uğrak noktasıydı. Göletin neredeyse tamamen kuruması, bu doğal cenneti tehdit etmeye başladı. Bir zamanlar tarım arazilerine sulama, mahalle sakinlerine ise içme suyu sağlayan gölde, bugün yalnızca bir avuç su kaldı. Su seviyesindeki ciddi azalma, bölge halkını endişeye sürüklerken uzmanlar sorunun büyüklüğüne dikkat çekip acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. 

Göletteki su seviyesinin düşmesiyle birlikte, bir zamanlar gölün altında kalan yapılar da gün yüzüne çıktı. Su sağlamak amacıyla kurulan su pompası ile bir kayık, göl tabanında görüldü. Ayrıca, toprakta derin çatlaklar oluştu ve bu durum göletin tamamen kaybedilme riskini artırdı. Mahalle Muhtarı İbrahim Aldemir, göletin kurumasında yağış azlığının yanı sıra göl tabanındaki sızıntıların da etkili olduğunu belirtti. Aldemir, “Bu yıl göletin durumu daha önce hiç olmadığı kadar kötü. İklim değişikliği nedeniyle bölgemiz kuraklıktan ciddi şekilde etkilendi. Ancak göl su kaçırmaya da başladı. Bakanlıktan birkaç kez keşif yapıldı, ancak henüz bir çözüm üretilmedi. Göletteki su seviyesi bu kadar düşükken, mahallemize içme suyu ve tarım alanlarına sulama suyu sağlamak artık mümkün değil. Kış aylarında yağacak yağmurlarla göletin yeniden dolmasını umuyoruz” dedi.

Antalya’da yaz ve sonbahar aylarında yaşanan kuraklık, yalnızca Ekşili Göleti’ni değil, Antalya genelindeki tarım alanlarını ve diğer su kaynaklarını da etkiledi. Konuya ilişkin açıklama yapan Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Karancı, yağış rejiminin değiştiğini ve bu durumun yeraltı suları ile baraj doluluk oranlarını olumsuz etkilediğini belirtti. Karancı, “İklim değişikliğiyle birlikte yağmur rejimimiz tamamen değişti. Artık birkaç saat süren ani yağışlar görüyoruz. Bu tür yağışlar sel felaketlerine yol açarken, yeraltı sularını yeterince beslemiyor. Eski yıllarda olduğu gibi uzun süreli ve düzenli yağmurlar artık yok. Baraj doluluk oranlarını sürekli takip ediyoruz ve sonuçlar endişe verici. Antalya gibi bir turizm ve tarım kentinde, su kaynaklarının korunması için ciddi önlemler alınması gerekiyor. Yeraltı sularının korunması ve sünger kent projelerinin geliştirilmesi üzerinde çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Editör: Haber MERKEZİ