Kitle turizmini istihdam kaynağı olarak görenlerin yanında, ilçenin betondan korunabilmiş kıyı alanlarına zararlar vereceğini düşünenler de var. Selinus sahilinde yapılması planlanan 2508 yatak kapasiteli ilk 5 yıldızlı otel projesi için geçtiğimiz yıl ÇED süreci başlatılmış, ancak başvuru dosyasındaki eksiklikler nedeniyle Ocak 2024’te ÇED süreci durdurulmuştu.
Bu gelişmenin ardından bu kez de Selinus antik kentinin doğusunda yer alan Koru Sahilindeki Hazine arazisinin Rizeli Ekşi ailesine ait AHES GYO’ya tahsis edildiği ortaya çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, sahildeki hazineye ait 3 büyük parselin üst kullanım hakkını turizm amaçlı yatırım yapılması amacıyla AHES GYO'ya verdi. Haziran 2024'te de söz konusu arazi için ön izin verildiği belirtildi. Hazineye ait tahsisli arazi, Koru Mahallesi sınırlarında yer alan 1471/1, 1472/1, 1473/1 parsellerden oluşuyor. İmar çalışmasından sonra 5 yıldızlı otel inşa etmek için 54.5 bin m2'lik özel bir parsel oluşturulacak. Şirket burada toplam 2100 yatak kapasiteli 5 yıldızlı otel ile her biri 200 m2'den oluşan 12 ayrı villa yapmayı planlıyor.
Gazipaşa sahilini betonlaştıracak projelere karşı ilçede tepkiler de yükseliyor. Gazipaşa Hepimizin Platformu üyeleri, önceki gün Koru sahilinde basın açıklaması yaptı. Platform adına açıklama yapan önceki dönem Gazipaşa Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Yüksek Mimar Esin Bilgiç, “bir kez daha yetkili makamlarda oturan kişilere seslenmek istiyoruz” diyerek şunları söyledi: “Kahyalar, Selinus ve Koru’yu kapsayan tüm kıyılarımızda uygulanmaya çalışılan bu yanlış planlamanın bir sonucu olarak, şimdi de Fidanlık arazimizin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 49 yıllığına Rizeli bir inşaat firmasına tahsis edildiğini ve bu tahsis sonucunda fidanlık arazimize devasa 3 adet otel ve villa grubu çalışmaları yapıldığını öğrendik. Belirtmek istiyoruz ki Fidanlık bir hazine arazisidir. Yani kamunun, halkın, hepimizin arazisi. Sömürü ve vurguna karşı ödünsüz korunması gereken Cumhuriyetimizin birikimlerinden. Cumhuriyetimiz ilk dönemlerinde, en değerli yerlerde, kamuya ait araziler bırakmış, fidanlıklar kurmuş. Burada yetiştirilen fidanlar bir zamanlar halkla, bahçelerle buluşmuş. Bir yandan da halkın ortak kullanım alanı, buluşma noktası olmuş, kültür aktarımı sağlamış. Fidanlık gibi kamusal arazilerin, hem de 49 yıllığına, adeta elden çıkarılırcasına özel şirketlere verilmemesi, tam aksine halkın kullanımına açık ve içinde yer aldığı doğaya uygun olarak değerlendirilmesi gerekir.”
Yaklaşık 2 kilometrelik uzunluğa sahip Koru sahilindeki Fidanlık arazisinin 301 dekarlık bir alanı kapsadığını dile getiren Bilgiç, “Bu kıyının bir ucu, oluşumu binlerce yıla dayanan, ilçemize gelen konuklarımızın öncelikli görmek istediği yerlerden birisi, Doğal havuzlar bölgesi. Bir ucu da 1. Derece arkeolojik sit alanı olan, yüzlerce yıl öncesinin Selinus antik kenti ve kalesi. Tüm kıyı Nitelikli Doğal Koruma Alanı. Eski tanımıyla 2. Derece doğal sit alanı. Arkada bulunan ova da hala en güzel tarımın yapıldığı, imar durumunda ‘tarım alanı yapılaşma koşullarını koruyan’, yani betondan korunabilmiş bir alan. Hem kıyı bölgesi, hem arkasındaki geniş ova tümüyle korunan alanlar” ifadelerini kullandı.
Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) çalışmalarına göre Gazipaşa’nın, Akdeniz Bölgesi kıyı hattı boyunca betonlaşmadan nasibini almamış Antalya’nın yegâne ilçesi olduğuna dikkat çekildiğini belirten Bilgiç, Gazipaşa’nın kendine özgü kumsal kıyı alanı ve civarı, tüm doğal yapısı ve biyolojik çeşitliliği ile eşsiz bir Önemli Doğa Alanı (ÖDA Gazipaşa) içindedir. “Gazipaşa kıyıları İribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta), Yumuşak sırtlı Nil kaplumbağası (Trionyx triunguis), Akdeniz foku (Monachus monachus), Tepeli karabatak (Gulosus aristotelis) ve Büyük gümüş martı (Larus michahellis) başta olmak üzere birçok deniz ve kıyı kuşları, Su samurlarının (Lutra lutra), kum zambağı, kadim çançiçeği ve kum deligözü gibi bitkilerin birinci derecede yaşam alanlarıdır” bilgilerini aktardı.