Kırım, Kırımlı Türkler'i bekliyor
Açık ismi Uluslararası Festivaller Birliği... Yani dünyanın dört bir yanında şarkı yarışmaları düzenleyerek barışa katkı sağlayan bir örgüt... Futbolda nasıl UEFA var ise müzikte de FIDOF aynı etkinlikte idi. Nükhet Duru'dan tutun, Kayahan, Nilüfer, Ajda Pekkan'a kadar birçok ünlümüz Uluslararası Şarkı Yarışmaları'na FIDOF'un sayesinde katılmıştır. FIDOF'un ülkemizdeki son temsilcisi ise besteci-piyanist Figen Çakmak'tır. Yani pek çok genç şarkıcıya dünya kapılarını açmak için yıllardır çırpınan bir idealist müzisyen...
Ancak FIDOF'un uzun zamandır sesi soluğu çıkmıyordu. FIDOF'un kurucusu Prof. Armanda Monero vefat edince sanki müzik dünyası da karardı. Ne Bulgaristan Altın Orfesi, ne Polonya'nın Spot'u kaldı ne de festivalleri destekleyen İrlanda, Malta, Almanya, Fransa... Müzik dünyası kala kala amatörlerin ucuz şovlarını sergiledikleri ve sadece politik oyların sonucu etkilediği Eurovision Şarkı Yarışması'na kaldı.
İşte şu günlerde sanki FIDOF yeniden doğuyor. Ama WAFA ismi ile. Malta'da genel merkezi olan WAFA, FIDOF'un tüm yaptıklarını tekrarlayacak. Türkiye temsilcisi yine Figen Çakmak... İlk büyük sınav ise 6-10 Eylül tarihleri arasında Yalta'da yapılacak olan Kırım Müzik Festivali... Türkiye'ye göç eden on binlerce Kırımlı Türk olduğunu biliyorum. Bugün Kırım Özerk Cumhuriyeti olarak yaşayan ve bir bakıma da Ukrayna'nın çocuğu olan Kırım'ın tarihi ile çok yakın ilişkimiz var. İyi veya kötü... Kırım Türkleri ve Tatarları Yalta'yı pek sevmezmiş. Oraya zenginler yerleşince tepelerinde yaklaşık 400 yıl Türk bayrağı sallanmış. Hükümran olarak 1700'lü yıllardan itibaren Ruslar'ın yaptıklarını tarih kitapları açık açık yazar. Özetle Kırım'da Ruslar'dan kaçan pek çok Türk ve Tatar vardır Anadolu topraklarında. Bir kısmı benim ailem gibi önce Bulgaristan'a sığınıp sonra Türkiye'ye gelmiş.
Kırım Özerk Cumhuriyeti öyle veya böyle pek çok TC vatandaşının atasının vatanıdır. Festival tertip komitesi bu yüzden Türkiye'deki Kırımlıları çok önemsiyor. Yalta'da görmeyi çok istiyor. Bu yüzden beni aracı tayin ettiler. Kısmet olursa görmeyi çok istediğim Yalta'yı eylül ayında festival zamanı gidip göreceğim. Fotoğraflar çekeceğim. Gözlemlerimi uzun uzun yazacağım, belki bir de fotoğraf sergisi açacağım. Kırım Türkleri Dayanışma ve Kültür Derneği'nin ne kadar ciddi ve sıkı çalıştığını biliyorum. Daha geçen gün Bursa şubesi bir Kırım turu düzenledi. Sovyetler Birliği'nin en güçlü liderlerinin neden yaz aylarında Karadeniz sahilindeki Yalta'ya geldiklerini öğreneyim. Daça denilen yazlık evleri çok merak ediyorum. Stalin bile orada yaşamış. Demek ki Yalta sahilleri bir cennet. Sanırım Kırım Türkleri'nden olan tarih profesörü İlber Ortaylı şunları TV'de bir anlatsa ya...
Biraz da teknik bilgi vereyim. Dediğim gibi Yalta'da 6-10 Eylül 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan bu festivalin en önemli bölümü 6 kıtadan gelecek katılımcıların yarışması olacak. Bu yıl biz kendi içimizde organize olup, temsilci seçemedik. Festivalin başkanı Ukrayna ve Rusya'nın efsanevi sanatçısı Alla Pugacheva... Konuk sanatçılar arasında Bryan Adams, Gloria Gaynor ve Ruslana da var. Grand Prix ödülünü kazanan 100 bin dolar alacak. Birinci 50 bin dolar, ikinci 30 bin, üçüncü seçilen ise 20 bin dolar alacak. İyi paralar değil mi?
Müzik yarışması iyi güzel de tüm bunlar neden yapılıyor? Tabii ki Kırım'ı tanıtmak için.