ANTALYA

SULUADA'NIN GÜZELLİĞİ KİRLETİLİYOR: TEKNE YOĞUNLUĞU VE KİRLİLİK PROBLEMİ

Türkiye'nin Maldivleri olarak anılan Suluada, günlük 6 bin kişinin taşındığı tur teknelerinin işgaline uğradı. Adrasan Sahili’nde denize girecek yer bulmak zorlaşırken, tekne sahipleri de bu durumdan şikayetçi. Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Adrasan koyunun her yeri tekne oldu. Koy, koyluktan çıktı. Adanın etrafını 6 bin kişi sarsa, yüzecek yer kalmaz" dedi.

Antalya'nın Kumluca ilçesinde bulunan Suluada, başta Adrasan, Çıralı, Olimpos ve Mavikent olmak üzere bölgedeki diğer tatil beldelerinden yoğun tekne turları almakta. İki plajı bulunan adaya, günlük 200’e yakın tekne tur düzenleniyor. Ancak günde 6 bin ziyaretçi sayısı adanın doğal yapısını bozmakta ve deniz kirliliğine yol açmakta.

Ziyaretçiler, sahilde denize girmek yerine teknelerin oluşturduğu engeller nedeniyle kilometrelerce yürümek zorunda kalıyor. Tekne sahipleri ve otel işletmecileri, bölgedeki düzensizlikten şikayetçi ve bir liman ya da iskele yapılmasının bu sorunu çözebileceğini belirtiyor.

Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Suluada'nın doğal dengesi bozuldu. Tekne işgali kontrolsüz büyüdü ve kirliliğe neden oldu” derken, otel işletmecisi Serkan Konuralp de, “Kontrolsüz artış yüzünden yüzme alanı daraldı ve konuklar şikayetçi” dedi. Tekne işletmecisi Mert Can Bayer ise, “İskelemiz olsa, tekne sayısının artışını kontrol edebilirdik” şeklinde konuştu.

Tatilciler, tekneler yüzünden denize giremediklerini ve tatillerinin olumsuz etkilendiğini belirterek iskele ihtiyacını vurguluyor.