DOMİNO’S TÜRKİYE, BİR YIL İÇİNDE YÜZDE 41 BÜYÜMEYLE BİR REKORA İMZA ATTI

Bir restoranla başlayan serüvende domino etkisi yaşandı. Dünyanın en hızlı büyüyen pizzacısı şu an 210 noktada hizmet veriyor. Hedef, 5 yılda 500 restoran ve dünya sıralamasında ikinciliğe yükselmek. 

TÜRKİYE’DE  kez ‘evlere ’ konseptini başlatan Domino’s Pizza Türkiye, 15  önce çıktığı yolda domino etkisiyle . Bundan 5 yıl önce dünyadaki  sıralamasında 50’nci sırada  alan Domino’s Türkiye bugün 7’nci sıraya  yükselmiş durumda.  yıl 60-70 restoran açmayı planlayan Domino’s Türkiye  Müdürü  Saranga, 5   restorana ulaşmış olmayı planladıklarını anlattı. Saranga, Türkiye’nin önündeki ülkeler arasında İngiltere, Hindistan, Kore, Avustralya, Meksika  Japonya’nın yer aldığını 5 yıl sonunda ikinci ya da üçüncü sıraya yerleşmeyi hedeflediklerini söyledi. Gaziantep’te   kurmaya hazırladıklarını anlatan Saranga ile Domino’s Türkiye’yi, hedeflerini ve ekonomiyi konuştuk.

15 yıl önce yola çıkan Domino’s Türkiye, dünya sıralamasında ‘en hızlı büyüyen pazar’ olarak seçildi...

Evet, Türkiye büyük  gösterdi. Bu   50’nci yılını kutlayan Domino’s Pizza, 2010 yılında fast-food sektöründeki en  büyümelerden  Türkiye’de gerçekleştirdiğini açıkladı.  yıl içinde Türkiye’de 30 restoran açan Domino’s Pizza, satışlardan sağlanan 41 oranındaki büyüme    çekti. Domino’s Türkiye, 36 ilde 162 şubesinin yanı sıra Gebze, İzmir  Ankara’daki fabrikalarıyla faaliyet gösteriyor. Domino’s Pizza’nın Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’dan Sorumlu  Yardımcısı Kory Spiroff,  yaptığı ziyaretinde Türkiye’nin dünya çapında bir başarı örneği olduğunu söylemişti. Türkiye, Domino’s Pizza International tarafından 2006, 2007, 2008 ve 2009 yıllarında üst üste ‘Dünyadaki En İyi Domino’s Pizza’ seçilerek ‘Gold Franny Award’ ödülüne de layık görüldü.

Evlere servis anlayışını gıda sektöründe başlatan da sizsiniz...

Biz 1996  pazara girdiğimizde Türkiye’de evlere  anlayışı diye  şey yoktu. Sadece   konusundan söz etmiyorum. Hiç bir sektörde böyle bir uygulanmıyordu. ‘Evlere servis yapan iş tutar mı’ diye  konuşulmuştu hatta. Sistemin başarısız olacağına dair söylentiler vardı. O zamandan bu zamana  tarzı da çok değişti.  üyeleri hep dışarıda, hem  hem  çalışıyor.  alışkanlıkları da çok değişti, evlerde eskisi   yenmiyor. Türkiye’nin önümüzdeki beş yıl içinde büyüme hızı açısından en büyük  pazarlarından biri olacağını  ediliyor. Romanya, Bulgaristan, Ukrayna  Almanya gibi komşu ülkeler de bu gelişmeden etkilenerek franchise şubelerini açmaya başladı.

Bundan sonraki hedeflerinize ilişkin neler söylersiniz?

2010 ciromuz 150 milyon . Geçen  Türkiye’de 12 milyon  üzerinde yatırım yaptık. 2016 yılı hedeflerimiz arasında 70 milyon dolar yatırımla yılda 50-60 dükkan  var. Türkiye’den beklentiler  . Bundan 5 yıl önce biz  sıralamasında 50’nci sırada alırken 7’nci sıraya yükseldik.  yıl 60-70 restoran açmayı planlıyoruz. 5  restorana ulaşmış olmayı planlıyoruz. Aynı    olduk,  bir  ülkeye girileceği zaman lojistik merkez olabiliyoruz. Bizim rakibimiz ülkeler İngiltere, Hindistan, Kore, Avustralya, Meksika  Japonya önümüzde. Operasyonu  yapan ülkeler yükseliyor. Biz de  sıralamasında  ya da üçüncü ülke oluruz 5 yıl  diye hesaplıyoruz. 

Bu hedefleri gerçekleştirmek için yatırım da yapacaksınız tabii...

Yatırımlarımız hep sürüyor aslında. Çeşitler,  olma  hep çalışıyoruz. Şimdi Gaziantep’te   kuruyoruz. Koyduğumuz 5 senede  restoran hedefimizi hayata geçirebilmek  80 milyon dolara  yatırım yapacağız, 7 bin kişiyi  işe alarak 10 bin çalışana ulaşacağız.   binin üzerinde kişiye iş . Şu anda 36 ildeyiz. Gaziantep ve Adana’da da şubelerimiz var. Kebap şehirleri bizi sevdi. Oradaki işler gayet  gidiyor. Kebap şehirlerinde pizza satılır mı diyorlar. Kebabın yeri başka pizzanın başka. Haftada bir  kebap yiyen bir gün de pizza yiyor.

Online sipariş sistemini kullanıyorsunuz. İnternetten satış tuttu mu?

 5 yıldır Avrupa  Amerika’da da uygulanan ve büyük beğeni gören  sistemi, 2010 ortalarında Türkiye’de de hayata geçirildi.  sipariş takip sistemi sayesinde siparişin ne  fırına girdiği, ne zaman dükkandan çıktığı müşteriye verilen  sayesinde izlenebiliyor. Satışların  20’si  üzerinden sağlanıyor. Ağırlıklı telefonla geliyor siparişler.  bununla ilgili de hedefimiz var. 5 satışlarımızın yüzde 45’ini internetten sağlamış olmayı planlıyoruz.  teknolojiye sahibiz. Verdiğiniz siparişinizin ne durumda olduğunu anlık takip edebiliyorsunuz, hatta pizzanızı yapan kişiye  dahi gönderebiliyorsunuz.

Kriz dönemini nasıl geçirdiniz?

2001’de kriz oldu. Biz o dönemde franchise  başladık, krizi  değerlendirmeye çalıştık. Kira fiyatları düşmüştü, dükkanları   yerlere taşıdık. İşsiz kalan insanlar oldu, bizden franchise aldılar. 2005  itibaren  kadrosunu da güçlendirdik. Televizyon reklamlarına başladık, 2008 yılında ve bunun satışlarımıza  50 etkisi oldu.  yıl yüzde 35-40 büyüdük.  5 yılda da dünyadaki en   olarak ediyoruz. Bu yılın  9 ayında 50 restoran açtık.

Pizzalarınızı hazırlarken bölgeye göre seçim yapıyor musunuz?

Domino’s Pizza’nın karışımında bulunan   ham mamullerin tamamı Türkiye’de üretiliyor. Markanın Türk üreticisine kendi  lezzetinde hazırlattığı peynirden sosa, ete  üretim zinciri var. Kayseri  pastırmalı pizza yaptık mesela   yere satıyoruz.

Aslan Saranga nasıl biri peki?

Genelde  arkadaşlarıma  yakınımdır. Bu nedenle eleştirildiğim de olur. odaklıyımdır. İnsanlara mentorluk yapmayı severim. En çok da yalan söyleyenlere ilişkilerinde politik davrananlara kızarım. O yapıdaki insanlarla da çalışmamaya gösteririm.

‘Un çuvallarının üzerinde başladık’

ÜNİVERSİTEYE  giderken  sektöründe hele de pizza işinde olmak aklımın ucundan geçmiyordu. Herkesin ailesinde olduğu  benimkilerin de benden beklentisi kariyerimi ya da finans üzerine sürdürmemdi. Pizza işine gireceğimi öğrendiği  annemin tepkisi “Tostçu mu olacaksın yani” şeklinde olmuşu. Üniversitede işletme okudum ardından da finans üzerine master yaptım. Benim de borsa ya bankacılık üzerine kariyer  gibi planım vardı. Hatta mezun olduktan  bir  şirketinde birkaç  iş tecrübem oldu.  uluslararası metal  satımı yapan bir şirkette çalışmaya başladım. Bu arada eski patronum ABD’den gelecek bir   benden  istedi. Yabancı yatırımcılar merkezlerini gezip yatırım için fizibilite yapacaklarmış. ‘Onlarla ilgilenir misin’ . Ben de yardımcı olmak adına onlara rehberlik yaptım. Sonra bir de baktım ki, işin finans kısmını takip ediyorum. O  bugündür Domino’s’un hem ortağı hem de  müdürüyüm. Şirketi kurup da markayı Türkiye’ye ilk getirdiğimizde şu an çalıştığımız binada mobilya dahi yoktu. Hatta un çuvallarının üzerinde işe başladık diyebilirim. Şirketin genel müdürüydüm pizza yapıyor, pizza pişiriyordum. Düşünsenize  şubeniz var, genel müdürlük adına ne  iş yapabilirsiniz ki.  

Rüyaları gerçekleştiriyoruz çalışanlarımızdan Domino’s açarak patron olanlar var

 önce mutfakta  kesmiş  ya da şoför  çalışmış arkadaş, müdürü olma yolunda ilerliyor.  diğeri lojistik müdürü olma yolunda. Motorcu olarak işe başlayan 6 çalışanımızın, franchise’ları oldu. Franchise alacak kişinin işini severek yapacağından emin olmamız lazım. İşinin başında olacak. Domino’s açmanın maliyeti 220 bin . 3 ay restoranda çalışarak eğitim alacak  onun dışındaki  kaynağı desteği de veriyoruz. Bu ürünün satılacağı   gerekiyor o konuda da destek oluyoruz. , İstanbul ve Gebze’de olmak üzere 3  kurduk. Pizzalarda kullandığımız malzemeleri kendimiz üretiyoruz. 210 restoranta bunları dağıtıyor ve standardı bu şekilde sağlıyoruz.

15 yıl önce pizzayı sadece Etiler civarına satıyorduk şimdi her yerde şube açtık

Türkiye’de hâlâ   70’inin eve   biliyoruz. Bu, bize sipariş pazarında büyük potansiyel olduğunu gösteriyor, biz de bu pazarın büyük bölümüne talibiz. İçinde bulunduğumuz ve  restoran dediğimiz sektörün  yüzde 10-15 büyüdüğünü görüyoruz. 2.5 milyar   pazar büyüklüğü var. Önümüzdeki 5 yıl boyunca bu ivmede edeceğini düşünüyorum. Krizlerden   etkileneceğini düşünmüyorum. Türk ekonomisiyle bizim sektörümüzün gelişimi paralel diye düşünüyorum.  bu düzelmeseydi, insanlar da pizza alarak büyüme yaratmazdı. Bundan 15 yıl önce bir pizzayı üst gelir seviyesindeki yerlerde satabiliyorduk. Şimdi  kesimden insan pizza alıyor. Bu da çok basit mantıkla ekonominin iyiye gittiğini gösteriyor. 

Sipariş pizzayı bedavaya getirmek için asansörün kapısını açık bırakıyorlar

Dünyada en  büyüyen Domino’s unvanı  . Bizi rakiplerimizden ayıran özelliklerin başında   kurduğumuz  konsepti. Sistemimiz basit, kârlılığımız. Restoran işinde  kullanılabilen  olmak çok önemli. Pizza hamurlarımız, kendimiz yapıyoruz. Donmuş  kullanmıyoruz. Siparişler en geç 30  müşteriye ulaştırılmış oluyor. 30 dakikayı geçerse pizzayı müşteriye  ediyoruz. Bununla ilgili ilginç durumlar ortaya çıkıyor hatta. Pizzayı bedavaya getirmek için asansörün kapısını açık bırakan ya da servis elemanlarımızı kapıyı geç açarak bekletenler olabiliyor.  hikayelerimiz de var.  defasında asansörde kalan  müşterimiz kimseye sesini duyuramayınca, durumdan kurtulmak için aklında olan telefonumuzdan bizi aramıştı. Binaya giden arkadaşlarımız, müşterimizin asansörden kurtulmasını sağlamış  bir de sufle ikram etmişti.