Zafer Tan, zeytin hasadının Ekim ayından önce yapılmaması gerektiğini ifade ederek, “Salamura ya da soğuk sıkım dışındaki zeytinlerin hasadı Ekim ayından önce yapılmamalıdır. Eylül ayında yapılan hasadın ekonomik kayba neden olacağını belirtiyoruz. Son zamanlarda üreticilerden ‘Zeytinlerimiz siyahlaştı, dökülüyor’ şeklinde erken hasat talepleri geliyor. Bu durum, henüz olgunlaşmamış zeytinlerin yağının kalitesini düşürür ve verim kaybına neden olur” dedi.
Aşırı sıcakların zeytinlerin erken dökülmesine neden olabileceğini de belirten Tan, “Bugün Eylül’ün 12’si. Zeytin hasadı normalde Ekim ayında başlar. Şu anda görmüş olduğunuz zeytin yeşil, bu zeytini sadece salamura yapmak için hasat edebilirsiniz veya erken hasat soğuk sıkım yapmak istiyorsanız yapabilirsiniz. Ancak ağaçtaki hasadınızı Ekim ayının 15’inden önce yapmayın. Normal zeytin yağı istiyorsanız, Ekim’den sonra hasada başlayarak elde edeceğiniz ürünün değerini bulursunuz” şeklinde konuştu.
Tan, zeytinin sağlıklı bir şekilde ağaçta kalabilmesi için zirai mücadelenin şart olduğunu vurguladı. “Eğer ağaçta herhangi bir güve veya sinek olmazsa, zeytin Kasım ve Aralık ayına kadar ağaçta kalabilir. Ancak ağacın genelinde mantarsal hastalıklar varsa, zeytinler besin alamadığı için dökülür. Dökülme başladığında üreticiler zeytinlerin döküldüğünden şikayet eder. Bunun nedeni, çiçeklenme sonrası ilaçlamanın yapılmamasıdır. Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında zirai mücadele yapılmalıdır. Ayrıca, zeytinler susuzluktan da dökülebilir; dolayısıyla sulamanın düzenli yapılması gerekir. Mantar, salkım güvesi ve sinekler de dökülmeye neden olabilir, bu yüzden ilaçlamanın doğru zamanda yapılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.