Ladengiller ailesinden olan Cistus Creticus bitkisi genellikle kozalaklı ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişir. Tüylü laden (Cistus creticus), bu aileye ait olan, sık dallı ve bodur bir çalı türüdür, 1 metreye kadar boylanabilir. Yaprakları uzun saplı ve oval-eliptik şekildedir, 2-5 cm uzunluğunda ve sürgünlere karşılıklı olarak dizilmiştir. Üst yüzü seyrektir ve alt yüzü tüylüdür. Haziran - temmuz aylarında açan çiçekleri ise 4-5 cm çapındadır, sürgün ucunda tek tek veya 2-3 tanesi bir arada olabilir, beyaz veya pembe renklidir ve yaprakları yapışkan bir yapıya sahiptir.
Cistus Creticus'un faydaları arasında antiviral ve antibakteriyel özelliklerinin yanı sıra balgam söktürücü ve regl düzenleyici etkileri bulunmaktadır. Ayrıca kabızlık giderici, bağışıklık sistemini güçlendirici, nezleyi kesici, dizanteride faydalı, öksürüğe ve solunum yolu problemlerine iyi gelen, kramp çözücü ve antibakteriyel özellikleri de vardır. Besin alerjilerine bağlı deri iltihaplarına ve cilt problemlerine iyi gelir. Ladin pişiklerini geçirmede etkili olabilir, özellikle çocuklarda kullanıma uygundur. Ayrıca cinsel uzuvlar, ağız içi, yutak, mide-bağırsak, deri ve tırnak mantarlarına karşı da etkilidir ve akne ile sivilce tedavisine destek olabilir.
Tüylü ladenin asıl yetiştiği yer Türkiye'nin Ege ve Akdeniz bölgeleridir, ancak Akdeniz ülkelerine ve daha sonra Avrupa ve Amerika'ya kadar geniş bir alana yayılmıştır. Türkiye'nin diğer bölgelerinde de yetişebilir. Mayıstan ekime kadar toplanarak kurutulur ve nemden uzakta özel kaplarda saklanır.
Kullanımı için bir kahve kaşığı ince kıyılmış tüylü laden otu demliğe konur ve üzerine 300-400 ml sıcak su eklenerek 5-10 dakika demlenmesi beklenir. Elde edilen çay ile yaraların üzerine kompres yapılabilir.