Öncelikle daha önce birçok kez bahsettiğim Rana’yı bir kez daha tebrik etmek istiyorum. Kendisinin ünü ülkemizi de aşarak dünyaya duyulmaya başladı. IDEA (Uluslararası Münazara ve Eğitim Derneği), Türkiye'de ilk defa Doğa Koleji tarafından düzenlenen 56 ülkeden 500’e yakın öğrenci “Uluslararası Göç” konusunu tartışmak için Dünya Gençlik Forumu kapsamında İstanbul’da buluştu. Türkiye’nin en genç roman yazarı unvanı na sahip Rana Demiriz bu organizasyonda final günü moderatörlüğünü üstlendi. Bu arada Rana için okulu tarafından kurulan kitaplarını ve resimlerini tanıtan stand, IDEA nın yöneticileri ve yabancı öğrenciler tarafından büyük ilgi topladı. İdea nın yöneticileri genç yazar ile röportaj yapıp Rana’nın bu başarısını idea nın resmi sitesinde A Turkish Prodigy ( Dahi Türk) olarak yayınlandı ve en kısa zamanda romanlarının İngilizce versiyonlarının da dünya gençlerine tanıtımı için de destek vereceklerini belirttiler.
Ardından Genç Liderler ve Girişimciler ( JCI ) Derneği ( Junior Chamber International )’nin düzenlediği TOYP’11 ( Türkiye’nin en başarılı on genci ödülleri)’nden bahsetmek istiyorum. Dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşlarından Genç Liderler ve Girişimciler ( JCI ) Derneği ( Junior Chamber International ) bu yıl da başarılı gençlere fırsatlar sunmaya devam ediyor. JCI tarafından dünya çapında gerçekleştirilen ve son 16 yıldır da JCI Türkiye liderliğinde ve JCI İstanbul proje yönetiminde ve ana sponsorluğunda gelenekselleştirilen TOYP’11 (Ten Outstanding Young Persons) “Türkiye’nin 10 Başarılı Genci Ödülleri” için geriye sayım başladı. 30 Temmuz’a kadar başvuruların yapılacağı TOYP ödüllerinin büyük finali ise Ekim ayında gerçekleşecek.
Yeni buluşlara ve üstün başarılara imza atan sessiz kahramanları duyuran ödül olarak anılmaya başlanan TOYP kapsamında gençler, çevreden hukuka, insan haklarından fen ve tekniğe kadar 10 farklı kategoride, projelerini yarıştıracak. Kazanan 10 gencimiz ise, her yıl olduğu gibi, özel bir tören ile onurlandırılarak kamuoyuna açıklanacak ve dünya finallerinde yarışmaya hak kazanacak.
Ödüle, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve belirlenen 10 farklı kategoride tasarı aşamasını geçerek hayata geçirilmiş bir projesi olan, bu proje ile kendine ve çevresine pozitif katkı sağlayan 18 -40 yaş arası gençler başvurabiliyor. Aranan kriterler bunlarla da sınırlı değil, ödüle başvuran projelerin hem buluş hem girişimcilik özelliğinin yanı sıra hem de anlamlı bir hikayesi olması isteniyor.
Değerlendirmeler ise, her biri kendi alanında uzman profesyoneller ve akademisyenlerden oluşan tarafsız ve bağımsız jüri komiteleri tarafından gerçekleştirilecek.
Program kapsamında, aynı zamanda dünya çapında ilhama imza attığına inanılan 10 gencimiz Dünya Kongre’sinde Türkiye’yi temsil etme şansı yakalayacak. Diğer ülke birincileri ile uluslararası büyük jürinin karşısına geçecek olan ve burada da jürinin onayını alan gençler ‘Dünyanın En Başarılı 10 Genci arasında yer alacaklar. JCI Türkiye bugüne kadar 6 dünya birincisi çıkarmış bulunuyor.
Ödül Kategorileri
İş Dünyası, Ekonomi ve/veya Girişimcilik
Siyaset, Hukuk ve Kamu Yönetimi
Bilimsel Önderlik
Kültürel Başarı
Çevre Korumacılığı ve Ahlaki Önderlik
İnsan Haklarına, Çocuklara ve Dünya Barışına Katkı
İnsanlığa ve Gönüllü Kuruluşlara Hizmet
Fen ve Teknik Gelişme
Kişisel Başarı
Tıbbi Yenilik ve Buluşlar
Dünyaya ilham veren Türkiye birincileri:
TOYP’97 birincilerinden Dr. Arın Namal, İnsanlığa ve Gönüllü Kuruluşlara Hizmet Kategorisinde “AIDS Hastalarının Topluma Kazandırılması” konulu çalışması ile “Dünya Birinciliği” ödülünü 1998 yılında Filipinler- Manila’da almıştır.
TOYP’98 birincilerinden Harun Güçlüsoy, Çevre Korumacılığı ve Ahlaki Önderlik Kategorisinde “Akdeniz Foklarının Kurtarılması” konulu çalışması ile “Dünya Birinciliği” ödülünü 1999 yılında Fransa- Cannes’da almıştır.
TOYP’98 birincilerinden Doç. Dr. Hasan Alanyalı ( 33 yaşında ), Fen ve Teknik Gelişme Kategorisinde “ Biyomalzemeler” alanındaki çalışmaları ile dünya jürisi tarafından büyük ödüle layık görülerek,“Dünya Birinciliği” ödülünü 1999 yılında Fransa- Cannes’da almıştır.
TOYP’06 birincilerinden Yrd. Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir ( 35 yaşında ) , “ Bilimsel Önderlik ” dalında “optoelektronik ve kuvantum aygıtları üzerine araştırmaları ve icatları nedeniyle dünya jürisi tarafından büyük ödüle layık görülerek,“Dünya Birinciliği” ödülünü 2007 yılında Türkiye’de almıştır.
TOYP’09 birincilerinden Tuğba Kalafatoğlu ( 35 yaşında) Siyaset, Hukuk ve Kamu Yönetimi kategorisinde “ dünyada kadınların siyasette daha aktif rol alması için Votewomaninpolitics adlı bir organizasyon alanındaki çalışmaları ile dünya jürisi tarafından büyük ödüle layık görülerek,“Dünya Birinciliği” ödülünü 2009 yılında Tunus-Hammamet’de almıştır.
TOYP’09 birincilerinden Dr. Utkan Demirci ( 32 yaşında ) ise; Tıbbi Yenilik ve Buluşlar kategorisinde projeleriyle Her testin maliyetini 1 dolar seviyelerine düşürecek ve hastane dışı ortamlarda bile 3 dakikada test sonucunu öğrenmeyi sağlayacak geliştirdiği cihaz ile dünya jürisi tarafından büyük ödüle layık görülerek,“Dünya Birinciliği” ödülünü 2009 yılında Tunus-Hammamet’de almıştır.
Başvuru ve Bilgi için Web Adresimiz: www.toyp-tr.org
TOYP Proje Direktörümüz Asude AKINLI – [email protected]
Junior Chamber International (JCI) Hakkında:
Dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan, JCI (Junior Chamber International Genç Liderler ve Girişimciler Derneği ), 200 bini aşkın üyesi ile dünyada 115 ülkede faaliyet göstermektedir. Küreselleşen dünyada, evrenselliği benimseyen ve dünya barışını destekleyen bir oluşum olan JCI, üyelerinin liderlik vasıflarını geliştirerek yaşadıkları toplumda pozitif değişime katkıda bulunmalarını hedefler. ICC, UNICEF, AIESEC gibi derneklerle de işbirliği içinde olan JCI, Jacques Chirac (Fransa Cumhurbaşkanı), Valerie Giscard Destaing (Fransa Cumhurbaşkanı), Willy de Clerk (AT Komisyon Başkanı), Gerald Ford (ABD Başkanı), Paul Schulter (Danimarka Başkanı) gibi birçok önemli ismi de üyesi olarak kendi bünyesinde barındırmaktadır.